Yaz aylarının gelmesi ile birlikte bahçelerdeki otlarla mücadele için yine teknolojik aletlerden faydalanıyoruz. Bunların başında motorlu tırpanlar gelmektedir. Motorlu tırpanlar kendi arasında elektrikli tırpan motorları ve benzinli tırpan motoru olmak üzere ikiye ayrılıyor. Elektrikli tırpanlar evinizin küçük bahçesindeki otlarla mücadele edebilmeniz için idealdir. Ancak 1 dönüm ve daha büyük bir bahçeniz varsa tavsiyemiz kesinlikle benzinli tırpan motorları olacaktır.

Benzinli tırpan motorları yüksek devir oranları, uzun süre kullanım imkanı ile normal güçteki bir insan günde 4-5 dönüm arazinin otlarını temizleyebilmektedir. Yakıt olarak ise ortalama 1 dönümde 1 litre civarında yakıt tüketmektedir. Bu arazinin durumuna göre otların cinsine göre değişiklik gösteriyor. Bazı arazilerde dikenler ve kalın çalılar olduğunda yakıt miktarı artmaktadır. Çimen vb ufak çaplı otları ise fazla yakıt tüketmeden işinizi bitirebilirsiniz.

Elektrikli tırpan motorları fiyatları dolar bazında 60-250 dolar arasında kalitesine göre değişiklik görtermekle birlikte, Benzinli modeller 150-1000 dolar arasında fiyatlarda modeller bulunmkatadır. Kendi bütçenize göre bahçenizin durumuna göre model seçmeniz yararınıza olacaktır. 

Diğer tüm ürünlerde olduğu gibi tırpan motoru alırken servis imkanlarına göre, bozulduğunda yedek parçasını kolayca bulup bulamayacağınıza göre ve garantisine göre seçmelisiniz. Bazı çin malı tırpan modellerini uygun fiyata alabilirsiniz ancak bozulduğunda veya zor arazi koşullarında bir parçası kırıldığında yenisini bulamayabilirsiniz. Bu durumda ürününüzü çöpe atıp yenisini almanız gerekecek.

Bazı yeni model benzinli tırpanlarda 2 zamanlı motorların yanında 4 zamanlı motorlarda kullanılmaya başlandı. Motor gücü ve dayanıklılık açısından 4 zamanlı motorlarıda tercih edebilirsiniz. Daha sonraki zamanlarda benzinli ve elektrikli tırpan motorlarının tek tek karşılaştırmalarını bulabileceksiniz.

Benzinli motorların motor hacimleri genellikle 52 cc civarında motor güçleri 2 kw /2,5 bg cicarında ağrlıkları ise modeline ve markasına göre 8-10 kg ağırlığında. Benzinli motorlar kullanım açısından sırt tipi benzinli motorlar ve yan benzinli motorlar olarak kendi içinde ayrılıyor. 

Sırt tipi benzinli tırpan motorları

Motorun asıl çalışan kısmı sırtta taşınır vaziyette, çim biçme kısmı ise bir kol vasıtası ile yapılmaktadır. Sırt tipi motorların en büyük problemleri kolu güçlü olmayan kişiler kullanmakta zorlanıyorlar. Belli bir süre çalıştıktan sonra kollar oldukça yoruluyor ve titreşimden dolayı kollarınızı hissetmemeye başlıyorsunuz. 

Yan tırpan motorları

Düz arazilerde kullanım için elverişlidir ancak alışkanlığınız varsa eğimli arazilerdede çok rahat kullanabilirsiniz. Yan motorda motorun tüm ağırlığı vücüda bindiği için gün boyu çok rahat kullanabilirsiniz. Sırt tipi motorda yanlarınızdaki otları kesmek için kolunuzu çevirirken yan tiplerde tüm vücünuzu çevirmeniz gerekmektedir. Eğimli arazilerde ayağınızı sağlam basarak rahat bir kullanım sağlamaktadır.

 

/ 16-06-2015
Bu yazıyı sosyal medya sitelerinde paylaşabilirsiniz.

Yorumları

Puanınız :
Adınız :
Mail :
Mail Adresiniz Kimseye Gösterilmez. Yorumunuza cevap verilirse size mail ile bilgi vereceğiz. Eposta adresinizi yazmak zorunda değilsiniz.
Mesajınız :