Merhaba arkadaşlar bu günkü yazımızda windows 2008 ve windows 2012 server sunucu üzerinde wordpress sitemizi düzgün bir şekilde yayınlayabilmek için yapılması gereken webconfig ayarlarını anlatmaya çalışacağım. Windows sunucular öncelikle websitesi ayarları için web.Config dosyasına göre hareket etmektedirler. Tıpkı linux sunucularda tüm ayarların .htaccess dosyası üzerinden yapıldığı gibi. Wordpress kalıcı bağlantı ayarlarının düzgün bir biçimde çalışabilmesi için web config dosyasında ayar yapmanız gerekiyor. Windows 2003 üzerinde wordpress kalıcı bağlantıları index.php? id=*** şeklinde çalışıyordu. Windows 2008 ve 2012 Iss 7 ile birlikte wordpress kalıcı bağlantılarını tıpkı linux sunucularda olduğu gibi yazdırabilirsiniz.

Kalıcı bağlantılar seo açısından ve kullanıcılar arama yaptıklarında aradıkları şey ile ilgili olması açısından önem taşıyor. Arama motorları da kalıcı bağlantılara oldukça fazla önem veriyor. Kullanıcılar arama motorlarında elma diye arama yaptıklarında armut.html sayfasına gitmek istemezler. Bu sayfanın aradıkları şeyle ilgil olmadığını varsayarlar. Bu bağlamda yazdığınız ve yayınladığınız makaleleri alakalı başlıklar ve sayfa urlsi vermeniz gerekmektedir.

Windows wordpress ayarları

Windows sunucuda wordpress yani php dosyalarının çalışabilmesi için pleks panel üzerinde domain üzerine tıklayalım hosting settings ( hosting ayarları ) bölümünden "Php support" seçeneğini aktif etmelisiniz. Pleks üzerindeki ayarlara buradan bakabilirsiniz. 

 Php dosyaları çalışması için pleks üzerinde ayarlamaları yaptıktan sonra gelelim web.config dosyası ayalarının yapılmasına. Note defterini açın ve aşağıdaki kodları kopyalayarak yapıştırın ve farklı kaydete seçeneğinden web.config olarak kaydedin. Sunucu üzerinde teknokedi.com/ httpdocs klasörü içine yükleyin.

İşte web.config dosyası

 <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<configuration>
<system.webServer>
<rewrite>
<rules><rule name="Imported Rule 2" stopProcessing="true"><match url="^(.*/)?wp-content/(.*)" ignoreCase="false"/><conditions logicalGrouping="MatchAny">
<add input="{URL}" pattern=".*wp-content/plugins.*" ignoreCase="false" negate="true"/></conditions><action type="None"/></rule>
<rule name="wordpress" patternSyntax="Wildcard">
<match url="*"/>
<conditions>
<add input="{REQUEST_FILENAME}" matchType="IsFile" negate="true"/>
<add input="{REQUEST_FILENAME}" matchType="IsDirectory" negate="true"/>
</conditions>
<action type="Rewrite" url="index.php"/>
</rule></rules>
</rewrite>
</system.webServer>
</configuration>

İnternet sitelerinde birçok webconfig dosyası örneği mevcut ve artık yeni wordpress yüklediğinizde içinde otomatik olarak dosya yüklü olarak geliyor. Ancak o dosyayı değiştirmezseniz yüklediğiniz resimleri ve medya öğelerini görüntüleyemezsiniz. Yukarıdaki benim kullandığım web.config dosyasını kullanırsanız bu sayede resimleriniz ve diğer medya öğeleriniz görüntüleniz.

Bu işlemi yaptıktan sonra web sitenizin admin panelinden kalıcı bağlantılar bölümünden istediğiniz gibi değiştirerek çalıştırabilirsiniz. Yapamadığınız sorunlar için yorumlar bölmünden bizimle iletişime geçtiğiniz taktirde kısa süre zarfında yardımcı olamaya çalışacağız.

Sonuç; Sonuç olarak artık windows sunucular üzerinde wordpress ve diğer php hazır scriptleri yazılımları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Wİndows php başlangıç olarak çalıştıraibliyor ama inoncube gibi özel eklentileri şimdilik çalıştıramıyorsunuz. ( bunu windows 2012 de test etmedim).  

/ 20-06-2015
Bu yazıyı sosyal medya sitelerinde paylaşabilirsiniz.

Yorumları

Puanınız :
Adınız :
Mail :
Mail Adresiniz Kimseye Gösterilmez. Yorumunuza cevap verilirse size mail ile bilgi vereceğiz. Eposta adresinizi yazmak zorunda değilsiniz.
Mesajınız :